Resep: Talam Ubi Kayu Rasa Pandan Untuk Pemula
Talam Ubi Kayu Rasa Pandan. This is another popular Malaysian teatime snack called Kuih Talam Ubi Kayu. This delicious cake has two layers. You can coat the kuih with some freshly grated coconut just before serving too.
Campurkan santan, gula kastor, gula merah, AJI-NO-MOTO® dan daun pandan. Kemudian, gaul bancuhan tadi bersama ubi kayu dan tepung beras dengan sebati. Ubi kayu sejenis ubi yang sinonim dengan masyarakat Melayu kerana dari ubi kayu terhasilnya pelbagai jenis makanan yang ternyata sedap olahannya, terutama kuih muih tradisional yang diperbuat dari ubi kayu. Cara membuatnya tidak sulit Talam Ubi Kayu Rasa Pandan menggunakan 7 bahan dan 3 langkah. Berikut cara memasak nya.
Bahan yang diperlukan Talam Ubi Kayu Rasa Pandan
- Dibutuhkan 1 kg Ubi kayu (singkong) parut, dan sudah diperas airnya.
- Siapkan 1 kotak santan (me: santan kara).
- Dibutuhkan 8 sdm gula pasir.
- Siapkan Pasta pandan atau air perasan daun pandan.
- Siapkan 100 gram tepung beras.
- Siapkan 1/4 sdt garam halus.
- Siapkan 300 ml air.
Antara yang disukai ramai hingga sekarang adalah talam dan bingka ubi kayu. Kali ni kami nak beri resepi talam ubi kayu kepada anda untuk cuba sendiri. Satu lagi, untuk dapatkan kesedapan maksima resepi talam ubi kayu ni, gunakan santan segar. Jangan gunakan santan dalam kotak nanti lain rasa lemak kuih talam.
Cara Pembuatan Talam Ubi Kayu Rasa Pandan
- Siapkan loyang yang sudah diolesi mentega atau minyak. Panaskan panci kukusan..
- Campurkan singkong, gula pasir, tambahkan 100 ml santan dan air perasan daun pandan. Diaduk hingga rata. Masukkan kedalam loyang dan kukus selama 20 menit..
- Campurkan tepung beras dengan 1/4 sdt garam halus, 100 ml santan kara dan 300 ml air. Diaduk hingga rata. Setelah 20 menit lapisan singkong masak. Tuangkan adonan tepung beras ke lapisan atas singkong parut dan kukus selama 10 menit..
Lagi sedap guna santan segar yang pekat. Nah, kalau menanam ubi kayu, tentukan dulu untuk apa penggunaannya, apakah untuk. Kuih talam bukan merupakan suatu jenis kuih yang khusus. Namun, lazimnya ia bermaksud cara pembuatan jenis kuih yang dibuat di dalam bekas talam. Selain talam ubi kayu, ia termasuk beberapa jenis kuih seperti bengkang ubi, kuih lapis, kuih seri muka dan lain-lain.